background

New Build Village House

Oxfordshire

About the Project


This new build home was designed and built by EKD as a family home for Michael, Emma and their children. With its handmade bricks and roof tiles as well as traditional lead weighted windows, the house was often mistaken as a Georgian renovation project during construction. Each detail from the size of the windows to the brick bond pattern was carefully chosen by Michael who has an exacting eye for detail. These details and the understanding of traditional building methods can often mean the difference between a house that is ‘right’ and one that looks wrong. The decision to put a contemporary dining area onto the rear of the house made the most of the south facing garden. This allowed light to flood into the large dining, seating and kitchen area. Internally, architectural details were also carefully chosen. Extra deep skirting boards had to be made by hand and the cornicing was specific to the period. Wider than average internal doors worked perfectly with the scale of the house. The entrance hall, with its sweeping oak staircase, leads up to a large bespoke roof light which is both impressive and practical; filling the centre of the house with natural light. “We couldn’t have had a better house whilst our children were young. They were able to run to friends' houses in the village which gave them a sense of independence. It was a great party house too with so much open plan space. A perfect house for our 30’s, and a difficult one to leave!”